Az egészséges táplálkozás 15 alappillére

  1. Természetes élelmiszerek előnyben
    Fogyasszunk minél természetesebb formában lévő alapanyagokat, csökkentve a feldolgozott élelmiszerek és mesterséges adalékok bevitelét.

  2. Öt adag gyümölcs és zöldség naponta
    Legalább napi öt adag gyümölcs és zöldség fogyasztása segít megelőzni az öregedéssel járó betegségeket, és támogatja az immunrendszert.

  3. Színek a tányéron
    Az élénk színű zöldségek és gyümölcsök antioxidánsokban gazdagok, és hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

  4. Változatos étrend
    Egyetlen élelmiszer sem tartalmaz minden szükséges tápanyagot. Próbáljunk ki új ételeket, és tegyük étrendünket minél sokszínűbbé.

  5. Tudatos kalóriabevitel
    Az adagok méretének csökkentésével kontrollálhatjuk a kalóriabevitelt, különösen alacsony aktivitási szint mellett, miközben fenntartjuk az ételek tápértékét.

  6. Helyi és szezonális alapanyagok
    Vásároljunk helyi termelőktől és piacokról, hogy friss és tápanyagban gazdag alapanyagok kerüljenek az asztalunkra.

  7. Rendszeresség az étkezésben
    Tartsuk meg az étkezések napi ritmusát, hogy elkerüljük az éhségérzetet, és támogassuk az anyagcserét.

  8. Egészséges étkezési szokások
    Az étkezések legyenek nyugodtak és közösségi élmények. Kerüljük a rohanva vagy figyelmetlenül történő étkezést.

  9. Szuperélelmiszerek beépítése
    Az antioxidánsokban gazdag szuperélelmiszerek – mint a bogyós gyümölcsök, diófélék és zöld leveles zöldségek – hozzájárulnak a sejtvédelemhez.

  10. Otthonról vitt ételek
    Csomagoljunk magunkkal egészséges ételeket, hogy elkerüljük a gyorsételek és egészségtelen választások csábítását.

  11. Vízfogyasztás fontossága
    A megfelelő hidratáltság segíti az emésztést, csökkenti a fáradtságot, és támogatja az optimális agyműködést.

  12. Otthon elkészített ételek
    Főzzünk otthon friss alapanyagokból, hogy megőrizzük az ételek természetes tápanyagait, és élvezetes kikapcsolódást találjunk a főzésben.

  13. Gyógyteák és természetes italok
    A zöld tea, gyömbértea és más gyógyteák antioxidánsokban gazdagok, és segítenek a stressz csökkentésében, valamint a szív- és érrendszer támogatásában.

  14. Alkohol mérsékelten
    A kis mennyiségű alkohol, különösen vörösbor, összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésével.

  15. Vegyszermentesség a konyhában
    Kerüljük a vegyszerekkel szennyezett alapanyagokat és eszközöket, válasszunk bio és tiszta forrásból származó termékeket.