Az egészséges táplálkozás 15 alappillére
-
Természetes élelmiszerek előnyben
Fogyasszunk minél természetesebb formában lévő alapanyagokat, csökkentve a feldolgozott élelmiszerek és mesterséges adalékok bevitelét. -
Öt adag gyümölcs és zöldség naponta
Legalább napi öt adag gyümölcs és zöldség fogyasztása segít megelőzni az öregedéssel járó betegségeket, és támogatja az immunrendszert. -
Színek a tányéron
Az élénk színű zöldségek és gyümölcsök antioxidánsokban gazdagok, és hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. -
Változatos étrend
Egyetlen élelmiszer sem tartalmaz minden szükséges tápanyagot. Próbáljunk ki új ételeket, és tegyük étrendünket minél sokszínűbbé. -
Tudatos kalóriabevitel
Az adagok méretének csökkentésével kontrollálhatjuk a kalóriabevitelt, különösen alacsony aktivitási szint mellett, miközben fenntartjuk az ételek tápértékét. -
Helyi és szezonális alapanyagok
Vásároljunk helyi termelőktől és piacokról, hogy friss és tápanyagban gazdag alapanyagok kerüljenek az asztalunkra. -
Rendszeresség az étkezésben
Tartsuk meg az étkezések napi ritmusát, hogy elkerüljük az éhségérzetet, és támogassuk az anyagcserét. -
Egészséges étkezési szokások
Az étkezések legyenek nyugodtak és közösségi élmények. Kerüljük a rohanva vagy figyelmetlenül történő étkezést. -
Szuperélelmiszerek beépítése
Az antioxidánsokban gazdag szuperélelmiszerek – mint a bogyós gyümölcsök, diófélék és zöld leveles zöldségek – hozzájárulnak a sejtvédelemhez. -
Otthonról vitt ételek
Csomagoljunk magunkkal egészséges ételeket, hogy elkerüljük a gyorsételek és egészségtelen választások csábítását. -
Vízfogyasztás fontossága
A megfelelő hidratáltság segíti az emésztést, csökkenti a fáradtságot, és támogatja az optimális agyműködést. -
Otthon elkészített ételek
Főzzünk otthon friss alapanyagokból, hogy megőrizzük az ételek természetes tápanyagait, és élvezetes kikapcsolódást találjunk a főzésben. -
Gyógyteák és természetes italok
A zöld tea, gyömbértea és más gyógyteák antioxidánsokban gazdagok, és segítenek a stressz csökkentésében, valamint a szív- és érrendszer támogatásában. -
Alkohol mérsékelten
A kis mennyiségű alkohol, különösen vörösbor, összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésével. -
Vegyszermentesség a konyhában
Kerüljük a vegyszerekkel szennyezett alapanyagokat és eszközöket, válasszunk bio és tiszta forrásból származó termékeket.